Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели

...
 Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели
Коментари Харесай

БСП пред КНСБ: Искаме необлагаем минимум в размер на прага на бедност

 izbori_2023_v1_014

 „ Ако не беше Българска социалистическа партия, щяхме да продължаваме да сме очевидци на борби сред синдикати и работодатели за минималната работна заплата, а страната обичайно заема страната на работодателите в нежеланието си тя да е с съответен размер. ” Това съобщи Георги Гьоков по отношение на признатия механизъм минималната работна заплата да се дефинира като 50% от междинната.

 

На среща с КНСБ, лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България ” в 27 МИР Стара Загора Георги Гьоков, дружно с водачите в 15 МИР Плевен проф. Румен Гечев, 23 МИР София Христо Проданов и 26 МИР София-област Иван Ченчев, показа достиженията на социалистическата партия като част от ръководството. Също по този начин означи, че няма друга партия, с изключение на Българска социалистическа партия, която за подобен къс интервал да е осъществила в такава степен своята стратегия.

 

Гьоков открои увеличението на размера на майчинството през втората година, увеличението на детските надбавки, постигнатия необлагаем най-малко за работещи родители с деца, безплатните детски градини и ясли, увеличението на пенсиите със приблизително 39%, замразяването на цените на тока за битовите консуматори и поддръжката за бизнеса. Увеличаването на помощта за отопление, месечната поддръжка за хората с увреждания, покачването на компенсацията за безработица.

 

В сферата на енергетиката позицията на Българска социалистическа партия е да не се позволява затварянето на комплекса „ Марица-изток ” и да не се поемат каквито и да е задължения, които да попречват работата му. Беше припомнено, че единственото решение на Народното събрание в поддръжка на въглищната ни енергетика от 2020 година е било взето след дейните дейности на Българска социалистическа партия. Ядрената енергетика би трябвало да бъде развивана и да се приключи планът „ Белене ”.

 

На срещата със синдикатите бяха показани акценти от програмата на Българска социалистическа партия:
Увеличаване на дневното обезщетение за безработица съгласно растежа на минималната работна заплата.Увеличаване на средствата по Националния проект за деяние по заетостта с най-малко 10%.Необлагаем най-малко в размер на прага на беднотия, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.Минималната работна заплата да бъде най-малко, а не равна на 50% от междинната.Достигане на 80% покритие на наемния труд с групови трудови контракти.Ежегодно увеличение на възнагражденията на служащите и чиновниците с най-малко 15% и съгласно инфлацията, изключително на заетите в обществената сфера, опазването на здравето, образованието, просвета, държавен бранш.Запазване на спомагателното заплащане за добит трудов стаж и опит.Увеличение на заплащанията за нощен и ексклузивен труд и нови обективни правила за сумираното работно време.
„ Програмата ни е изпълнима и има голямо съвпадане на задачите и методите, по които да бъдат реализирани с меморандума на КНСБ. Няма причина да не си сътрудничим, с цел да ги реализираме дружно ”, безапелационен бе Георги Гьоков.

 

„ Ние евентуално сме единствената страна в Европейския съюз, която няма дълготрайна стратегия и цели за развиване. Нямаме цели за развиване на промишлеността, на селското стопанство, не с написани точните източници на стопански напредък. И това при една усложняваща се и доста рискова интернационална конюнктура по отношение на спора в Украйна ”, означи проф. Румен Гечев.

 

По неговите думи моторът на икономическия напредък би трябвало да бъде публично-частното партньорство и по-активно ангажиране на българските бюджети с икономическото развиване и напомни позицията на Българска социалистическа партия, че делът на бюджета в Брутният вътрешен продукт би трябвало да се усили до европейските стандарти. „ Това е основен въпрос за развиването на икономическата и обществената политика на България ”, акцентира социалистът.

 

Той се разгласи още за основаването на целеви фондове за районното развиване, с цел да се преодолеят диспропорциите сред районите и да се спре задълбочаването на обществените неравенства.

 

„ Политическата рецесия, в която сме изпаднали в последните две години, е пречка пред решаването на значимите проблеми на България. Силно се надяваме, че на 2 април хората ще гласоподават рационално, а не прочувствено, тъй като Българска социалистическа партия потвърди, че това, което дава обещание преди избори, го извършва в оптималната степен след тях. Трябва да има такава политическа настройка в идващия парламент, която да е задоволително мъдра, с цел да оцени отговорността, пред която сме изправени, тъй че да се сформира държавно управление, което да работи в услуга на хората ”, съобщи Христо Проданов.

 

„ Когато предлагаме таван на цените и закон за спекулата, сме упреквани във всички земни грехове. В идващия миг Гърция, която е с едно от най-ниските равнища на инфлация, вкарва таван на цените и даже дава месечна помощ от 300 евро на всеки гръцки жител. Унгария също има таван на цените, във Франция 200 продукта ще са под 2 евро. И най-после, преди няколко дни Европейската комисия предлага таван на тока. Къде е комунизмът тук? Много е значимо всички в България да схванат какво избират – посоката на някакъв килнат евро-атлантизъм, който пречупва българския интерес, и Българска социалистическа партия, която се бори за българския интерес ”, акцентира Иван Ченчев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР